Rady pro kvalitní pečení
- Dosažení teploty je signalizované zhasnutím kontrolky termostatu na panelu, teplotu v troubě nastavujte podle tabulek.
- Při kontrole upečení pokrmu, kdy je zapotřebí otevřít dvířka trouby nejprve vypněte ventilátor pokud je zapnutý, zabráníte velkému úniku tepla z trouby.
- Troubu předehřívejte jen když je uvedeno v receptu, u kynutého těsta je předehřev důležitý.
- Při delší době pečení můžete troubu 10 min. před koncem vypnout a využít tak nashromážděné teplo k dopečení.
- Pečení s horkým vzduchem (s ventilátorem) je intenzivnější a rychlejší, proto nastavte vždy teplotu o 20-30 stupňů celsia nižší než při klasickém pečení.
- Pečení horkým vzduchem (s ventilátorem) na jednom plechu je vhodné pro pečení větších kusů pokrmů.
- Pečení horkým vzduchem (s ventilátorem) na dvou plechách je vhodné pro pečení většího množství pečiva najednou.
- Při pečení dvou rozdílných pokrmů například koláčů a masa, nastavte nejprve nižší teplotu pro koláče a po jejich upečení zvyšte teplotu pro maso.
- Formy na koláče umisťujte vždy doprostřed roštu.
- Používejte tmavé pečící formy, protože přijímají lépe teplo. Výsledky pečení masa závisí na druhu a kvalitě masa. U libového masa přidejte 2 - 3 polévkové lžíce tekutiny, při dušení 8 - 10 polévkových lžic, podle velikosti pečeně. Velkou pečeni obraťte po polovině doby, kterou udává tabulka. Když je pečeně hotová, měla by se 10 minut nechat ve vypnuté zavřené troubě.
Jaké nádobí používat?
Pouze to, které je určeno na pečení v troubě a je teplovzdorné.
Pro velkou porci pečení můžete použít také Maxi pekáč Mora. Skleněné nádoby postavte na střed roštu. Skleněnou nádobu odstavte po vyjmutí na suchou utěrku, ne na chladnou nebo mokrou podložku, sklo by mohlo prasknout.