Tabulky pro grilování
Tabulky obsahují dále uvedené způsoby grilování. Vyberte si způsob, který má vybavení Vašeho sporáku.
A - Grilování bez ventilátoru, dvířko trouby zavřené, režim bez předehřevu. Je vhodné pro menší a tenčí kusy potraviny.
B - Grilování s ventilátorem, dvířko trouby zavřené, režim bez předehřevu. Je vhodný pro silnější a větší kusy.
Grilování bez ventilátoru, dvířko trouby zavřené
Druh pokrmu | Pořadí drážky od spodu | Použité množ. ks kg | Teplota (°C) | Strana 1 (min.) | Strana 2 (min.) | Druh formy, příslušenství |
Porcované kuře | 2 | 1 ks 1,5 kg | max. | 22-30 | 15-18 | rošt+pekáč |
Vepřové kotlety plněné | 3 | 4ks 1 kg | max. | 14-15 | 10-13 | rošt+pekáč |
Vepřová pečeně | 3 | 4 ks 1 kg | max. | 12-15 | 8-12 | rošt+pekáč |
Játra | 3 | 4 ks 0,8 kg | max. | 4-6 | 3-5 | rošt+pekáč |
Rybí filé | 3 | 4 ks 0,6 kg | max. | 13-17 | 10-13 | rošt+pekáč |
Bifteky | 3 | 4 ks 0,8 kg | max. | 6-7 | 4-5 | rošt+pekáč |
Sekaná pečeně | 3 | 4 ks 0,5 kg | max. strana 1 180 - strana 2 | 6-8 | 4-6 | pečící plech |
Toasty | 3 | 4 ks 0,5 kg | max. | 2-2,5 | 1,5-2 | rošt |
Párek | 3 | 0,75 kg | max. | 6 | 4 | pečící plech |
Klobásy | 2 | 4 ks 0,5 kg | max. | 10-14 | 4-8 | rošt+pekáč |
Pstruh | 2 | 0,2 kg | max. | 7-8 | 5-7 | rošt+pekáč |
Grilování s ventilátorem, dvířko trouby zavřené
Druh pokrmu | Pořadí drážky od spodu | Použité množ. ks kg | Teplota (°C) | Strana 1 (min.) | Strana 2 (min.) | Druh formy, příslušenství |
Vepřová kotleta plátky, větší kusy | 2 | 1 kg | 200-220 | 25-30 | 15-20 | rošt+pekáč |
Celé kuře | 1 | 2 ks 2,6 kg | 160-180 | 40-50 | 30-40 | rošt+pekáč |
Hovězí a telecí roštěná | 3 | 4 ks 0,8 kg | 170-180 | 35-40 | 25-30 | pečící plech |
Vepřové maso bez kůže | 2 | 2 kg | 180-200 | 80-90 | 45-60 | rošt+pekáč |
Sekaná pečeně | 2 | 0,75 kg | 150-170 | 70-80 | ne | rošt+pekáč |
Grilované brambory | 2 | 2,3 kg | 170-150 | 70-80 | ne | rošt+pekáč |
Poznámka: chcete-li získat větší ztmavnutí kůrky na povrchu pokrmu, zvyšte na posledních 3-5 min. teplotu grilování.
Pozor, jiné to je však u venkovních grilů. Je důležité, zda máte kvalitní gril, a také jaký typ grilu máte.