Britské scones
Scones jsou oblíbené britské bochánky, které by se měly podávat čerstvě upečené k pozdní snídani. My vám povíme, že ty naše jsou výborné i pár dní po upečení, tak si je můžete v klidu připravit o den dříve. Rozkrojené je podávejte ideálně s jahodovou marmeládou, šlehačkou a horkým čajem.
Ingredience
Na těsto
Postup
Ve velké míse nejprve smíchejte mouku s cukrem, kypřicím práškem, špetkou soli a špetkou vanilky. Sypké suroviny lžící promíchejte.
Poté přidejte jednu lžičku citronové šťávy a nastrouhané máslo. (Aby se máslo dobře strouhalo, mějte ho dobře vychlazené. Před strouháním ho můžete dát i na okamžik do mrazáku.) Drobenkovou směs pořádně promíchejte rukama.
Přidejte studené mléko a opět rukama promíchejte. Později budete směs hníst rukama, až vám vznikne krásně hladké a nelepivé těsto. (V případě potřeby přidejte mouku.)
Těsto přendejte na pomoučený vál. Z obou stran ho poprašte moukou a vyválejte ho na minimálně 2 cm vysoký plát.
Nyní můžete vykrajovat kolečka. My jsme použili vykrajovátko o průměru 5 cm. Vykrojené scones přeneste na plech, svrchu je potřete rozmíchaným vajíčkem a dejte je péct na 12 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Na poslední cca 4 minuty můžete snížit teplotu na 180 stupňů. Pečte scones horkovzduchem. Že jsou scones hotové, poznáte tak, že budou svrchu krásně zlatavé.
Scones nechte vychladnout ideálně na mřížce. Podávejte s jahodovou marmeládou a šlehačkou.