Ingredience
Postup
Kýtu omyjeme a dobře očistíme. Zbavíme případného tuku. Pokrájíme na malé kostky (cca 1-1,5cm) a dáme do mísy. Přisypeme sůl, pragandu, cukr a dobře prohněteme. Postupně přiléváme vodu. Hněteme do té doby, dokud maso nezačne být na omak mazlavé. To znamená, dokud se neuvolní bílkoviny. Takto promíchané maso vložíme buď do nádoby nebo sáčku a dáme na jeden až dva dny do lednice uležet. Během této doby několikrát prohněteme.
Pokud máme šunkovar: naplníme sáček masem, dobře utlačíme, zabalíme, stlačíme spirálou a utáhneme víkem.
Pokud máme formu na výrobu šunky: formu vyložíme mikrotenem nebo fólií, maso dobře rozložíme, zabalíme a uzavřeme víkem.
Máme-li tlačenkový obal: naplníme a snažíme se důkladně utlačit směs tak aby nevznikly vzduchové kapsy. Zavážeme obal.
V dostatečně velkém hrnci přivedeme vodu do teploty cca 75-80°C. Do takto horké vody vložíme šunkovar, formu nebo tlačenkový naplněný obal. POZOR - voda nesmí jít varem! Udržujeme teplotu a vaříme na sporáku cca 1,5 hodiny. Neotvíráme! Nakonec vyndáme z vody a přendáme například do dřezu se studenou vodou. Necháme důkladně vychladnout.
Poté vyjmeme šunku z formy nebo obalu. Šunka krásně voní a ještě líp chutná. Protože ale neobsahuje chemické konzervanty v obvyklém poměru, jaký používají masokombináty, je třeba počítat s tím, že doba spotřeby je cca 3-5 dní (u nás tak dlouho nikdy nevydrží). Uchováváme v lednici, lze i zamrazit. Šunka je výborná v tomto stavu, ale je samozřejmě možné ji i vyudit, upéct, naložit do koření. To už záleží na fantazii a chuti strávníků.