Ingredience
Postup
Nejprve si připravte špek. Ten nakrájejte na špalíčky silné asi 1 cm, z celé délky špeku, a dejte na dvě hodiny do mrazničky. Ztuhne a bude se s ním lépe pracovat. Pokud máte kratší špalíčky špeku, tak ho do masa vpíchněte z obou stran, kdo má špek dost dlouhý, stačí z jedné strany. Ostrým, úzkým nožem udělejte do masa díru a do ní dejte špalíček špeku. Maso pevně stáhněte provázkem.
Připravte si pánev nebo litinový hrnec, ve kterém budete svíčkovou péct. Troubu předehřejte na 180 °C. Do pánve nebo hrnce dejte rozehřát olej. Maso ze všech stran osolte a opepřete a dejte opéct.
Mezitím si připravte zeleninu. Oloupejte ji a nakrájejte na drobné kostičky. Opečené maso vyndejte z pánve nebo pekáče a dejte bokem. Místo něj vsypejte zeleninu, kromě cibule. Opékejte pěkně dozlatova. Poté přidejte cibuli. Promíchejte a dozlatova opečte také cibuli. Dejte pozor, aby se vám zelenina v pekáči nepřipekla. Přidejte červený vinný ocet a hořčici.
Nechejte zprudka vyvařit, vraťte do pekáče maso a zalijte vývarem. Přidejte celé koření (asi 7 kuliček pepře a 7 kuliček nového koření, čerstvý tymián a kdo chce, může přidat ještě jeden bobkový list).
Přiklopte poklicí a dejte do trouby. Maso pečte asi dvě hodiny. Občas ho otočte. Hotové maso bude měkké a šťavnaté. Hotové maso zabalte do alobalu. Troubu vypněte a maso v alobalu do ní vložte.
Dokončete si omáčku. Vyndejte z omáčky koření. Tyčovým mixérem rozmixujte najemno. Přidejte kysanou smetanu. Omáčku není potřeba zahušťovat moukou.
Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou a domácími hrnkovými knedlíky.
DOPORUČUJEME:
Horkovzdušné pečení v multifunkčních troubách MORA umožňuje péct zároveň různé druhy pokrmů ve více vrstvách najednou, aniž by docházelo k vzájemnému ovlivnění odlišných chutí a vůní. Zároveň se svíčkovou tak můžete péct i bábovku.