Hrušková povidla pečená v troubě
Dnes vám povíme, jak jednoduše a chytře uschovat velkou úrodu hrušek. Ideální je podle nás jejich zakonzervování. Zkuste si s námi dnes připravit ta nejchutnější hrušková povidla. Využít je můžete na oblíbené frgály, jako náplň do palačinek nebo je jednoduše podávejte k snídani s čerstvým pečivem.
Ingredience
Postup
Dnes vám povíme, jak jednoduše a chytře uschovat velkou úrodu hrušek. Ideální je podle nás jejich zakonzervování. Zkuste si s námi dnes připravit ta nejchutnější hrušková povidla. Využít je můžete na oblíbené frgály, jako náplň do palačinek nebo je jednoduše podávejte k snídani s čerstvým pečivem.
- Nejprve zbavte hrušky slupek i jádřinců.
- Hrušky nakrájené na měsíčky vložte do pekáčku a polijte octem. Důkladně promíchejte.
- Pekáček s hruškami vložte do trouby vyhřáté na 220 stupňů (kdyby hrušky měly tendenci se připalovat, teplotu snižte a udržujte na 200 stupních) na 30 minut. Po tuto dobu troubu neotvírejte.
- Po 30 minutách hrušky posypte 150 g cukru a pečte dalších 20 minut.
- Po 20 minutách přidejte druhou polovinu (tj. dalších 150 g) cukru a pečte ještě 20 minut.
- Po upečení přidejte mletou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek i namleté (utlučené) hřebíčky. Promíchejte a vše společně rozmixujte ponorným mixérem do konzistence povidel.
- Pokud by se vám snad zdála povidla ještě příliš vodnatá, nelekejte se a vložte je ještě na chvíli do trouby.
- Ještě horká povidla plňte do čistých sklenic, dobře zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte je takto vychladnout.
Připravte si větší pekáček a 2 kg ideálně tvrdších hrušek. Všechny hrušky zbavte slupek i jádřinců a nakrájejte je na měsíčky nebo malé kousky. Kousky vložte do připraveného pekáčku a polijte je octem. Hrušky s octem důkladně promíchejte.
Pekáček s hruškami a octem vložte do trouby vyhřáté na 220 stupňů (kdyby hrušky měly tendenci se připalovat, teplotu snižte a udržujte na 200–210 stupních) na 30 minut. Po tuto dobu troubu neotvírejte!
Po 30 minutách hrušky posypte 150 g cukru a pečte dalších 20 minut.
Po 20 minutách přidejte druhou polovinu (tj. dalších 150 g) cukru a pečte ještě 20 minut.
Po upečení jednoduše přidejte mletou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek i namleté (utlučené) hřebíčky. Dobře vše promíchejte a vše společně rozmixujte ponorným mixérem do konzistence povidel.
Pokud by se vám snad zdála povidla ještě příliš vodnatá, nelekejte se a vložte je ještě na chvíli do trouby.
Ještě horká povidla plňte do čistých sklenic (ideálně nahřátých nebo ne studených), dobře zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte je takto vychladnout. Dobrou chuť!
Tipy a rady na závěr
Na povidla můžete využít i hrušky měkké a přezrálé. Vařit je můžete se slupkou a v samém závěru je můžete přecedit. Některým jedincům povidla chutnají i rozmixovaná se slupkou. :) Stejně jako hrušky můžete tímto způsobem zpracovat jablka nebo švestky. Uvařená a konzervovaná povidla vám vydrží od pozdního léta do konce zimy. Můžete si uvařit pěknou zásobu.