Ingredience
Postup
POSTUP:
Chřest si očistěte, zbavte tvrdých konců a nakrájejte ho na špalíky. Nakrájený chřest dejte do menšího hrnce s hráškem a vše zalijte 800 ml zeleninového vývaru. Přiklopte poklicí, přiveďte k varu a vařte 5 minut. Poté hrnec odstavte z plotny a chřest s hráškem slijte do menšího hrnce. Vývar si schovejte, budete jej dále používat do risotta. Část vařeného chřestu a hrášku si odeberte na ozdobu při servírování. Zbytek osolte a přidejte 300 ml zeleninového vývaru. Vše za pomocí tyčového mixéru rozmixujte do hladka. Rozmixovaný hrášek s chřestem použijete až na konec přípravy italského rizota.
Do většího hrnce si dejte olivový olej a máslo. Rozehřejte a nechte na něm zpěnit nadrobno nakrájenou šalotku. Ke zpěněné šalotce přidejte po částech rýži na risotto a důkladně promíchejte. Jakmile rýže nasákne tuk, přidejte další část rýže. Vše důkladně míchejte a nechte rýži co nejvíce nasáknout tuk. Jakmile rýže pojme skoro všechen tuk, přidejte bílé víno a nechte vše provařit, dokud se nevypaří alkohol.
V momentě, kdy je všechen alkohol vyvařen, podlévejte lehce rýži zeleninovým vývarem, sběračku po sběračce. Italské krémové rizoto se nesmí uspěchat. Vše míchejte, vařte a čekejte, dokud rýže nenasákne všechnu tekutinu. Postupně znovu přidávejte část vývaru a tento postup opakujte, dokud nespotřebujete skoro všechen vývar a rýže bude na skus (al dente).
Když je rýže uvařená al dente, přidejte ještě zhruba 1 velkou naběračku vývaru. Směs by měla být více tekutá.
Hrnec odstavte z plotny a k rýži přidejte máslo a sýr parmezán (Parmigiano Reggiano). Důkladně promíchejte, dokud se nerozpustí všechno máslo a sýr. Vaše pravé italské rizoto tak dostane krásně krémovou konzistenci.
Nakonec přidejte rozmixovaný hrášek s chřestem
a vmíchejte jej do risotta.
Risotto servírujte teplé, ozdobené vařeným hráškem
a chřestem.