Kulajda
Objevte kouzlo tradiční české kulajdy – hřejivé krémové polévky, která v jednom talíři spojuje to nejlepší z lesní přírody i domácí spíže. S naším receptem na kulajdu krok za krokem zvládnete během půl hodiny připravit poctivý základ z čerstvých hub, brambor a voňavého kopru, zjemněný smetanou a vyvážený špetkou octa pro typickou lehce nakyslou chuť.





Ingredience
Postup
Brambory oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, ty menší na čtvrtky.
Brambory spolu s houbami dáme vařit do vývaru, do kterého jsme přidali i všechno koření – kmín, nové koření, bobkový list i černý pepř. Vaříme do změknutí brambor.
V misce si rozmícháme smetanu s troškou hladké mouky, na zahuštění.
Až budou brambory uvařené, přilijeme do nich smetanu. Můžeme dochutit solí, případně octem. Povaříme 15 minut.
Úplně nakonec přidáme nasekaný kopr. Pokud máme, použijeme raději čerstvý, pokud nemáme, spokojíme se s mraženým či sušeným. Důkladně promícháme a už nevaříme.
Na talíři zdobíme ztraceným vejcem a čerstvým koprem.
