Ovocná galetka
Naprosto jednoduchý koláč z úžasného vláčného těsta díky podílu bílého jogurtu. Přinášíme vám recept na letní ovocnou galetku, u které můžete využít jakékoliv sezonní ovoce. My jsme ji pro vás připravili s meruňkami a nektarinkami. Jaké ovoce byste do galetky vyzkoušeli vy?
Ingredience
Postup
Nejprve si připravte těsto na galetku. V míse smíchejte všechny sypké ingredience, to je mouka s kypřicím práškem a cukr se skořicí. K sypkým ingrediencím přidejte povolené máslo s jedním vajíčkem. Přidejte i rum a bílý jogurt. Vše dobře promíchejte a následně dobře zpracujte rukama v hladké nelepivé těsto.
Těsto zabalte do folie a dejte do lednice odležet, než nakrájíte ovoce.
Meruňky i nektarinky (použít můžete jakékoliv sezonní ovoce) nakrájejte na měsíčky.
Troubu nastavte na dolní a horní ohřev s ventilátorem na 175 stupňů. Tato funkce je ideální na rovnoměrné pečení na střední výškové úrovni. Vaše galetka tak bude dobře opečená ze všech stran a horký vzduch se ideálně dostane mezi všechno ovoce.
Těsto vyndejte z lednice a na pečicí folii ho rozválejte do tvaru kruhu o průměru 28 cm. Vyválené těsto s pečicí folií přendejte na plech.
Doprostřed těsta rozetřete 4 lžíce meruňkové marmelády (nechte si cca 4 cm okraje prázdné). Na marmeládu můžete libovolně pokládat všechno pokrájené ovoce. Ovoce můžete pocukrovat třtinovým cukrem a posypat skořicí.
Prázdné okraje přehněte přes ovoce. Okraje galetky pomažte rozkvedlaným vajíčkem a zasypte plátky mandlí.
Plech s galetkou dejte do střední polohy trouby a pečte cca 25 minut, dokud okraje galetky nezezlátnou.
Galetku můžete podávat teplou nebo vyčkat, až vychladne. V druhém případě můžete galetku ještě zasypat moučkovým cukrem. Na vašem stole se tak bude krásně vyjímat.
Přejeme dobrou chuť.