Ingredience
Postup
V hrníčku si vytvoříme kvásek z droždí, části mléka a cukru, necháme vzejít. Jakmile má čepičku nebo bublá, šumí, přidáme k němu žloutek, vanilkový cukr, zbytek mléka a cukru, rozpuštěné sádlo, špetku soli s moukou. Vyhněteme jemné a vláčné těsto, které necháme pod poklopem kynout. Jakmile se zdvojnásobí (cca 40-50 minut), popřekládáme ho a pomoučenýma rukama nebo válečkem rozválíme do kulaté formy, ve které máme pečící papír. Na toto množství těsta je ideální průměr kulaté formy 30 cm. Pokud bychom chtěli ovocný koláč udělat na plech, tak zdvojnásobíme množství ingrediencí a tvarohu na těsto. V míse vyšleháme tvaroh s cukry a smetanou v jemný krém, který rozetřeme na povrch těsta. Na tvarohovou vrstvu naneseme ovoce dle chuti, může být zavařené, čerstvé, zamrazené. Koláč vložíme do rozpálené trouby na 180 °C. Pečeme dokud okraje nebudou krásně světle nahnědlé.