Ingredience
Postup
Dnes se podíváme na recept na nejoblíbenější českou omáčku. Vůně letních rajčat a 100% záruka úspěchu. To je klasická česká rajská. Pojďte si ji společně s námi připravit ve vegetariánské verzi a z čerstvých rajčat krok za krokem.
- Uvařte si doměkka rýži.
- Na pánvi zpěňte nakrájenou cibuli a česnek s nastrouhanou mrkví a nastrouhaným celerem. Odstavte.
- Sójové maso uvařte, slijte z něj vodu a rozmixujte ho do podoby mletého masa. Důkladně promíchejte s uvařenou rýží, domácím kečupem, kořením a zeleninovou směsí z pánve.
- Paprikovým luskům odkrojte stopku a naplňte je vegetariánskou směsí.
- Dejte plněné lusky péct do trouby do vymazaného pekáčku na 20 až 25 minut při 200 stupních Celsia.
- Rajčata vložte do vyšší mísy a zalijte je horkou vodou. Po 10 minutách z nich lehce svlékněte slupku.
- V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm pokrájenou cibuli.
- Přidejte mouku, a po minutce máte hotovou jíšku.
- K jíšce přidejte na kostky nakrájená loupaná rajčata, zeleninový vývar i všechno koření.
- Přiveďte obsah hrnce k varu a nechte ho 20 minut vařit.
- Přidejte rajský protlak a vše společně rozmixujte na hladkou omáčku. (Nezapomeňte vyndat kuličky koření.)
- Omáčku chuťově dolaďte tmavým třtinovým cukrem a případně dosolte.
Nejprve si uvařte doměkka rýži.
Na pánvi zpěňte nakrájenou cibuli a česnek s nastrouhanou mrkví a nastrouhaným celerem. Odstavte.
Sójové maso uvařte, slijte z něj vodu a rozmixujte ho tyčovým mixérem do podoby mletého masa. Mleté sójové maso důkladně promíchejte s uvařenou rýží, domácím kečupem, kořením a zeleninovou směsí z pánve.
Paprikovým luskům odkrojte stopku a naplňte je připravenou vegetariánskou směsí.
Dejte plněné paprikové lusky péct do trouby do vymazaného pekáčku na 20 až 25 minut při 200 stupních Celsia.
Omytá rajčata vložte do vyšší mísy a zalijte je horkou vodou. Po 10 minutách z nich lehce svlékněte slupku.
V hrnci si rozpusťte máslo a zpěňte na něm pokrájenou cibuli.
K cibulce do hrnce přidejte mouku, a po minutce budete mít hotovou jíšku.
Svléknutá rajčata nakrájejte na menší kousky a přidejte je do hrnce k jíšce. Nyní přidejte i zeleninový vývar a všechno koření.
Přiveďte obsah hrnce k varu a nechte ho 20 minut vařit pod pokličkou.
Do hrnce přidejte rajský protlak a vše společně rozmixujte na hladkou omáčku. (Nezapomeňte před tímto krokem vyndat kuličky koření.)
Omáčku chuťově dolaďte tmavým třtinovým cukrem a případně dosolte.
Tipy a rady na závěr
Rajskou omáčku podávejte v letním období ideálně s lehkou jasmínovou rýží, která vám porci rajské omáčky příjemně provoní. Pro milovníky masa je náplň z hovězího mletého samozřejmostí.