Ingredience
Postup
Maso s kostmi a cibuli dejte na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 210 °C 20 minut. Během pečení si připravte veškerou zeleninu do vývaru. Vše si očistěte, oloupejte a nakrájejte na velké špalíčky.
Poté co je maso hotové, dejte jej do velkého hrnce s nakrájenou zeleninou, česnekem, kuličky nového koření a pepře, bobkovými listy, snítky petržele, solí a studené vody. Vodu dejte tak, aby bylo vše potopené a vývar dosolte až na konci vaření.
Vývar přiveďte k varu a poté snižte teplotu na střední výkon. Vývar musí jen probublávat a lehce se převracet.
Vývar vařte zhruba 6 - 7 hodin. Během vaření nemusíte sbírat kal z hladiny. Díky pečenému masu s kostmi se do vývaru nedostane tolik bílkoviny jako ze syrového masa. Při pozvolném vaření se část bílkoviny srazí a usadí se na dně. Odstraní se až slitím vývaru přes cedník.
Zhruba hodinu před koncem vaření si připravte játrové knedlíčky. Hovězí játra si mixérem nasekejte na co nejjemněji. K játrům, přidejte vajíčka, sůl, pepř, majoránku a strouhanku. Vše promíchejte a nechte tak 15 - 20 minut odpočinout. Pokud bude směs příliš tuhá, přidejte ještě jedno vejce a důkladně promíchejte. Po odležení si pomoučněte ruce hladkou moukou a z těsta vytvořte menší kuličky.
Jakmile je vývar uvařen, vyndejte veškeré maso, zeleninu a koření. Hovězí vývar slijte přes velmi jemné síto. Udělejte to ideálně 2x po sobě.
Čistý vývar přiveďte k varu, dejte do něj vařit knedlíčky. Jakmile budou knedlíčky hotové, několikanásobně zvětší svůj objem a vyplavou na hladinu.
Do hotového hovězího vývaru poté přidejte nakrájenou zeleninu s kousky masa. Nakonec vývar dochuťte solí dle potřeby.