Ingredience
Postup
Jehněčí maso očistěte a zbavte blanek. Pomůže vám ostrý malý nožík. Česnek propasírujte a jehněčí maso jím ze všech stran pořádně potřete. Ochuťte solí a pepřem a nechejte 24 hodin v lednici, v misce nebo pekáči s víkem.
Maso dejte péct přes noc, den před podáváním. Na troubě MORA si nastavte program SLOW, který je programovaný na 100 °C a zvyšte čas pečení na osm hodin. Pečte v pekáčku s víkem. Nemusíte tedy kupovat pomalý hrnec.
Druhý den zvyšte teplotu na 120 °C a ještě asi hodinu až dvě dopékejte. Při této teplotě občas otevřete pekáč a maso otočte. Ke konci pečení, až je maso už krásně měkké, můžete na půl hodiny zvýšit teplotu na 160 °C a dopéct trochu do křupava.
Ke konci pečení je čas připravit si přílohy. Brambory oloupejte, uvařte v osolené vodě. Až jsou téměř měkké, sceďte je, vraťte do hrnce, přidejte asi 3 lžíce oleje, špetku pepře. Promíchejte a dejte péct na plech vyložený pečícím papírem. Pečte při vyšší teplotě (cca 200 - 230 °C), dokud nezezlátnou.
Mrkev oloupejte, nakrájejte na šikmé plátky. Stejně našikmo nakrájejte i jarní cibulku - bílé i zelené části. Menší houby nechejte vcelku, větší rozpulte. V hrnci rozehřejte máslo, na které dejte opékat všechno společně - žampiony, mrkev i cibulku. K tomu přidejte ještě přepůlené stonky citronové trávy. Ochuťte solí a pepřem. Společně opékejte, až budou žampiony hotové, mrkev pořád lehce křupavá.
Podávejte všechno společně. Brambory, maso přelité výpekem, zeleninu.
Ochutnejte i další recepty, jejichž součástí je mrkev: