Ingredience
Postup
Pórky nejprve očistěte, zbavte je kořínků či zvadlých listů a odkrojte cca poslední 2cm zelených listů – tato část se nejí. Omyté pórky překrojte a rozdělte je tak na bílou a zelenou část. Zelenou část rozeberte na jednotlivé listy a ty důkladně umyjte. Obě části nakrájejte na drobná kolečka či nudličky a nechte rozdělené na bílou a zelenou.
Ve větším hrnci si rozehřejte máslo a nechte na něm zpěnit bílou část pórku. Jakmile je pórek hotový (sklovatý), přidejte prolisovaný česnek a drcený kmín a nechte je rozvonět. Dostanete základ luxusní pórkové polévky. Ten osolte a opepřete. Oloupejte brambory a pokrájejte je na drobné kostičky. Přidejte je do základu.
Vše zalijte vodou nebo vývarem a nechte vařit, dokud brambory s pórkem nezměknou. Potrvá to zhruba 15 minut. Ke konci vaření přidejte k polévce zelenou část pórku a stáhněte plamen. Pak přidejte smetanu. Vše promíchejte a nechte chvíli provařit.
Jakmile je smetanová pórková polévka hotová, lehce ji rozmixujte tyčovým mixérem. Pokud chcete texturu polévky rustikálnější, stačí před rozmixováním odebrat pár naběraček do misky a po promixování polévku do hrnce vrátit.
Bagetku nakrájenou na kostičky opečte na másle do zlatova. Poté servírujte spolu s pórkovkou.