Ingredience
Postup
Baleným rozváleným těstem si ušetříte hodně času, a tak tento koláč můžete mít připravený velice rychle. Těsto rozbalte a natvarujte na pečícím papíru do kulaté koláčové formy o průměru 26 cm. Tvar můžete snadno upravit nůžkami. Okraje těsta musí být zvednuté vysoko, kvůli náplni.
Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj kus pečícího papíru a zasypejte velkou vrstvou fazolí. Tyto fazole už po upečení nevařte, ale schovejte je v krabičce a používejte jako zátěž na všechny podobné koláče s předpečenými korpusy. Cílem je, aby se dno těsta při pečení nenafouklo a zůstalo pěkně rovné.
Pečte v troubě předehřáté na 190 °C 20 minut. Poté sundejte fazole i pečící papír a dopečte ještě 10 minut.
Zatímco se korpus předpéká v troubě, vy máte čas připravit si jahody a rebarboru. Jahody omyjte, osušte a odkrojte zelené listy. Rebarboru důkladně oloupejte, ideálně ostrou škrabkou na zeleninu. Nakrájejte na špalíčky a ty dejte do hrnce spolu s 50 ml vody a třtinovým cukrem. Ochuťte tymiánovými lístky. Nechejte vařit, dokud není rebarbora úplně rozvařená. Nechejte ji vychladnout.
Nakonec připravte náplň koláče. Měkké máslo, ricottu a vejce dejte do mísy. Ušlehejte šlehačem, dochuťte cukrem moučka a vanilkou a ještě šlehejte. Vznikne vám hladká směs.
Korpus, který jste předpekli a nechali vychladnout, potřete rebarborou. Nalijte na na něj ricottový krém, uhlaďte povrch a ozdobte jahodami. Nakonec posypejte plátky mandlí. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C 30 minut.
Koláč před krájením nechejte vychladnout, bude se tak lépe krájet. Vlažný koláč chutná skvěle s kopečkem vanilkové zmrzliny a šlehačkou.