Ingredience
Postup
Připravte si chřest. Odkrojte dřevnatý konec a oloupejte jen spodní třetinu chřestu. U mladých ohebných výhonků zeleného chřestu stačí odkrojit opravdu kousek stonku a nemusí se vůbec loupat. Teď můžete chřest buď krátce ugrilovat, nebo uvařit.
Do vyššího, úzké hrnce dejte osolenou vodu. Nechejte vřít. Chřest do ní dejte hlavičkami nahoru a vařte 2 až 5 minut, podle tloušťky výhonků.
Teď je na řadě holandská omáčka:
Nejprve oddělte bílky od žloutků. Budete používat pouze žloutky. Z bílků udělejte třeba pusinky. Na sporáku si připravte vodní lázeň.
Na plotnu dejte hrnec s vodou. Nahoru hlubší misku, ideálně nerezovou. Měla by na hrnci pěkně sedět, ať se vám dobře pracuje. Voda v hrnci nesmí být příliš vysoko, neměla by se dotýkat dna misky. Začněte zahřívat, voda nesmí vřít, musí být jen velice horká.
Do misky dejte žloutky a míchejte je malou metličkou. Přidávejte po částech máslo a míchejte, až omáčka zhoustne. Až má dostatečnou hustotu, vypněte plotnu a ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Ihned podávejte, neohřívejte.
>>Chřestová sezóna: najdete u nás taky recept na závin s chřestem a jahodami