Ingredience
Postup
Připravte si kvásek. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, ne horké. Vsypejte do něj lžičku cukru a lžíci hladké mouky. Promíchejte vidličkou, aby v mléku nebyly hrudky. Nadrobte do mléka droždí a nechejte stranou, na teplém místě, dokud se na povrchu nezačnou dělat bubliny. Kvásek je připravený k použití.
Do mísy robota dejte všechny suroviny, včetně kvásku. Umíchejte hladké, pevné a nelepivé těsto. Podle potřeby přidejte mouku (když bude těsto lepit) nebo trochu mléka (když bude těsto příliš hutné).
Mísu přikryjte potravinářskou folií a ještě i utěrkou, ať je těsto pěkně v teple a neoschne. Nechejte hodinu kynout na teplém místě.
Z vykynutého těsta odtrhávejte kousky, velké tak, jak chcete mít velké housky. Z těsta uválejte “hada” a toho zauzlujte. Uzlíky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Až bude plech plný, přikryjte houstičky utěrkou a nechejte půl hodiny až hodinu opět kynout na teplém místě. Uzlíky tak budou nadýchanější.
Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mákem, solí, kmínem, sezamem. Čímkoliv, co máte rádi.
Pečte v troubě vyhřáté na 230 °C, 10 až 12 minut.
▷ Až 15 vyspělých funkcí pro dokonalý zážitek z pečení najdete u multifunkčních trub MORA (tzv. horkovzdušné)
K domácím houskám doporučujeme: