Ingredience
Postup
POSTUP
Máslo o pokojové teplotě si dejte do větší mísy a za pomocí šlehače vyšlehejte do pěny. Poté do másla postupně zašlehávejte všechny žloutky. Ke směsi přidejte rozpuštěnou čokoládu a zašlehejte jí do žloutků a másla. Jakmile máte zašleháno, začněte postupně přidávat prosátou mouku a zapracujte jí do směsi.
Nakonec si z bílků a moučkového cukru vyšlehejte tuhý sníh, který postupně přidávejte do čokoládové směsi a šetrně jí do ní zapracujte. Hotové těsto na sacher nalijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy o průměru 22 cm. Formu s těstem vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte 50 minut. Po upečení dejte formu s dortem vychladnout.
Poté co je dort vychladlí, seříznutím zarovnejte vršek dortu do roviny a podélně jej rozřízněte na polovinu. Meruňkovou marmeládu dejte do menšího hrnce a lehce ji provařte. Marmeláda bude řidší a bude se dobře mazat na dort. Pokud je i tak hustá, přidejte trochu vody, provařte a propasírujte.
Horkou marmeládou namažte spodní patro dortu, položte druhou polovinu dortu a namažte vršek dortu. Nakonec namažte boky dortu.
Dort dejte na chvíli do lednice, aby na něm marmeláda ztuhla.
Mezi tím si připravíte čokoládovou polevu. V menším hrnci si smíchejte vodu s krupicovým cukrem a nechejte ho tam rozpustit. Jakmile je všechen cukr rozpuštěný, přiveďte cukrovou vodu k varu a za stálého míchání provařte 5 minut. Poté odstavte z plotny a nechte zhruba 5 minut vychladnout. Cukrová voda by neměla být horká a teplota by se měla pohybovat okolo 50 - 60 °C. Nakonec do cukrové vody dejte na drobné kousky nakrájenou čokoládu. Důkladně se směsí míchejte, aby se všechna čokoláda dokonale rozpustila. Hotová poleva by neměla být moc řídká, jinak by z marmelády rychle ztekla a nebyla by na ní žádná vrstva.
Dort si vyndejte z lednice, dejte si ho na mřížku položenou na plechu. Dort začněte polévat tak, aby čokoláda byla všude, i na bocích dortu.
Poté, co máte dort politý, dejte jej aspoň na 5 hodin odležet do lednice.
Podávejte s ušlehanou šlehačkou.