Ingredience
Postup
Brambory si očistěte a dejte je vařit. Jakmile jsou brambory hotové, slijte je a nechte vychladnout. Studené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. K nastrouhaným bramborám přidejte polohrubou mouku, obě celá vejce a sůl. Ze směsi vypracujte kompaktní těsto. Pokud budou brambory více lepit, je potřeba ještě přidat polohrubou mouku. Vždy záleží na kvalitě brambor.
Hotové bramborové těsto nechte zhruba 30 minut odpočinout v pokojové teplotě. Mezitím, si dejte vařit do velkého hrnce větší množství osolené vody.
Odleželé těsto dejte na pomoučněnou pracovní plochu a ještě několikrát rukou propracujte. Rozdělte ho na několik menších dílů a z každého dílu těsta vyválejte tenčího hada. Hada rozkrojte na šišky zhruba 6 cm dlouhé.
Bramborové šišky dejte hned do vroucí vody. Jakmile budou hotové, vyplavou na hladinu. Na hladině je nechte vařit ještě zhruba minutku. O správném uvaření šišek se můžete přesvědčit rozkrojením jedné šišky.
Vařené bramborové šišky dejte do mísy a položte na ně pár plátků másla. Máslo nechte rozpustit a jemně šišky zamíchejte, nebudou se k sobě lepit.
V kastrůlku si rozpusťte máslo. Mletý mák smíchejte s moučkovým cukrem.
Šišky posypte makovou směsí a zalijte rozpuštěným máslem. Bramborové šišky můžete podávat také se strouhankou.