Šlehačkový dort s mascarpone
Vychutnejte si nadýchaný dort ze světlého korpusu s lahodným, oblíbeným krémem ze šlehačky a mascarpone, který se rozplývá na jazyku. Tento dort je ideální pro každou příležitost – jednoduchý, ale přitom výjimečný. Zároveň můžete využít pouze část receptu pro upečení základního korpusu dortu nebo pro přípravu oblíbeného krému.
Ingredience
Postup
KORPUS:
Nejprve si oddělte bílky od žloutků a bílky vyšlehejte do hustého sněhu. Připravte si velkou nádobu a v ní pomalu vyšlehejte žloutky s olejem do jednolité směsi.
Obě mouky prosejte a smíchejte je se špetkou soli, s práškem do pečiva a s krupicovým cukrem.
K sypké směsi zamíchejte žloutkovou směs a do hustého základu zlehka zamíchejte hustý sníh. Tento krok se nesnažte uspěchat a opravdu vmíchejte sníh do směsi zlehka.
Těsto opatrně vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 26 cm.
Korpus pečte 40–50 minut při 180 stupních nebo podle zkušeností s vaší troubou. Pečte v nižším patře. V závěru vyzkoušejte špejlí, je-li korpus hotový. Nechejte ho chladnout, ideálně na mřížce v otevřené troubě.
KRÉM:
Do vysoké nádoby vlijte smetanu ke šlehání s cukrem a společně se ztužovačem šlehačky vyšlehejte do tuha. Přidejte mascarpone, vnitřek vanilkového lusku a vyšlehejte hladký, hustý krém.
DORT:
Vychladlý korpus dvakrát podélně prořízněte a promažte krémem. Každé patro můžete dochutit drobným ovocem. Dort můžete dozdobit dle své fantazie. Hodí se posypka z kakaa i čokoláda.