Ingredience
Postup
Rajčata zbavíme stopek, umyjeme je a osušíme papírovým ubrouskem. Rozpůlíme je na polovinu a rajče zbavíme za pomocí lžičky semínek. Vnitřek rajčete si můžete schovat do jídel, kde jsou potřeba sekaná rajčata (chilli con carne).
Plech vyložíme pečícím papírem a rajčata na něj položíme řezem nahoru. Lehce je osolte a nechte je zhruba 1,5 hodiny odpočívat.
Poté plech s rajčaty dejte do předem vyhřáté trouby na 80 °C s funkcí horkého vzduchu. Mezi dvířka trouby si dejte vařečku, aby trouba byla lehce pootevřená a pára odcházela ven. Pokud vám trouba s otevřenými dvířky neběží, je vhodné ji zhruba každých 30 min otevřít a vyvětrat vlhko ven.
S vařečkou mezi dvířky sušíme 8 - 10 hodin. Pokud nelze větrat s vařečkou a troubu budeme otevírat, doba sušení může být delší. Dobře vysušená rajčata by měla být vláčná a nesmí být lámavá.
Po vysušení je nechte vychladnout a poté je můžete skladovat v dóze nebo dochutit pro další použití.