Ingredience
Postup
Maso prošpikujte hranolky špeku. Nejprve si udělejte v mase zářezy dlouhým ostrým nožem, do kterých vsunete na hranolky nakrájený špek. Aby maso po celou dobu drželo tvar, svažte ho potravinářským provázkem.
Vezměte si velkou hlubokou pánev, nalijte do ní 2 lžíce slunečnicového oleje a rozpalte na vyšší stupeň. Na oleji opečte svázané maso ze všech stran. Poté maso vyjměte a výpek z pánve přelijte do pekáče.
Petržel, celer a mrkev si nakrájejte na kostičky a přidejte k výpeku. Stejně tak k výpeku přidejte pokrájenou cibuli, 50 g hořčice, vývar, 2 lžíce octa, cukr i koření. Promíchejte a na tuto připravenou svíčkovou směs položte opečené hovězí maso. Maso svrchu osolte a opepřete.
Přiklopený pekáč se svíčkovou dejte péct do trouby na 2 hodiny. Prvních 20 minut pečte na 190 stupňů, poté snižte teplotu na 160 stupňů.
Po 2 hodinách vyjměte maso. Hotové maso si dejte na prkénko. Z pekáčku vyjměte bobkové listy i kuličky nového koření. Svíčkovou směs rozmixujte a podle potřeby zahustěte jíškou. Existují i zdravější varianty než zahušťování omáčky jíškou. Ty se můžou hodit pro celiaky, kteří špatně vstřebávají lepek. Omáčku dochuťte, zjemněte smetanou a dle chuti přidejte šťávu z citronu. K omáčce podávejte domácí knedlík a nezapomeňte na brusinkový džem a šlehačku.