Ingredience
Postup
Nejprve si vyndejte všechny suroviny na pracovní plochu, nebo na linku. Všechny ingredience tak budou mít před zpracováním pokojovou teplotu.
Začněte holandskou omáčkou. V menším hrnci si smíchejte vodu s vinným octem a pepřem. Nechte vařit zhruba 3 minutky, směs se tak zredukuje.
Do jiného hrnce nalijte vodu a na něj dejte teplu odolnou mísu. Do mísy dejte žloutky a rozmíchejte je metličkou do pěny. Ke žloutkům pomalu přidávejte svařenou vodu s octem. Až poté zapněte plotýnku a nad horkou lázní šlehejte žloutky, dokud vám nevznikne krémová pěna. Během míchání kontrolujte teplotu, aby se žloutky nezačaly vařit. Stačí snížit teplotu plotýnky, nebo nadzvedávat mísu a upouštět teplou páru zpod mísy.
Vedle v kastrůlku si rozpusťte máslo. Máslo se nesmí škvařit.
Jakmile je vaječná pěna na holandskou omáčku krásně hustá a krémová, začněte po troškách přilévat rozpuštěné máslo a důkladně míchejte. Dejte pozor, aby nebylo máslo horké. Až když máte všechno máslo zašlehané, přidejte špetku soli, promíchejte a opět za stálého míchání přidávejte citronovou šťávu.
Poté, co je omáčka hotová, nechte ji při pokojové teplotě odpočinout a připravte si slaninu. Rozpalte pánev a nechte na ní slaninu dozlatova opéct.
Housku rozkrojte na poloviny a opečte je dozlatova v topinkovači, nebo na troše oleje na pánvičce. Pokud použijete pánev po slanině, nasákne houska chuť i vůni slaniny.
Na závěr si připravíte ztracené vejce. Ve větším hrnci si přiveďte vodu s octem k varu. Vajíčko si rozklepněte do větší lžíce, nebo třeba menší skleničky. Jakmile začne voda vřít, udělejte v hrnci za pomoci míchání naběračkou co největší vír. Do jeho středu rychle vyklopte vajíčko ze lžíce. Díky vodnímu víru se celý žloutek krásně obalí bílkem a vznikne tak ztracené vejce. Vejce takto vařte 3 minuty a občas vodu promíchejte, aby ztracené vajíčko nestálo na místě.
Jakmile máte vše hotové, můžete servírovat.
Spodní opečenou polovinu housky obložte slaninou, na ni přijde ztracené vejce, které zalijete holandskou omáčkou. Na závěr posypte vejce benedikt nasekanou pažitkou a trochou soli. Přiklopte horní polovinou housky a podávejte.