Ingredience
Postup
Do mísy prosejte mouku. Přidejte k ní jedlou sodu, koření a cukr. Promíchejte a přidejte med, změklé máslo a vejce. Vše důkladně propracujte, až vznikne hladké a pevné těsto. Zabalte ho do folie a nechte ho v chladu odpočinout.
Poté těsto rozválejte na placku vysokou asi půl centimetru a vykrajujte různé tvary. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky pečte 10 minut v troubě předehřáté na 180 C. Ještě horké je potírejte rozšlehaným vejcem, budou se krásně lesknout.
Na polevu si přes sítko propasírujte bílek. Pak postupně přidávejte prosátý moučkový cukr a šlehejte. Ať bude mít směs konzistenci tužší polevy, přendejte směs do sáčku s tenkou zdobicí špičkou. Pokud nemáte zdobicí sáček, ustřihněte obdélník z pečicího papíru, Přehněte ho, aby vznikl čtverec a zatočte do tvaru kornoutu. Naplňte ho bílkovou polevou a ustřihněte špičku.
Perníčky zdobte podle fantazie a posypte je cukrovým zdobením.
Tip: Připravte si domácí směs perníkového koření. Budete potřebovat 2 dílky mleté skořice, 1 dílek mletého hřebíčku a poté půl dílku vanilky, anýzu, koriandru, muškátového oříšku, nového koření, badyánu a kardamomu. Vše promíchejte a dejte do uzavíratelné sklenice. Před použitím nasypte díl koření na pánev a pomalu zahřívejte. Nechte ho rozvonět a poté použijte do pečiva.