Žemlovka s jablky a tvarohem

Jablíčka, sladký tvaroh a nadýchaný sníh. Pokud jste si také představili milovanou žemlovku, slastný moučník vašeho dětství, a máte na ni chuť, zkuste si ji s námi dnes upéct. Žemlovka může být nejen sladkým obědem, ale také skvělým dezertem k odpolední kávě.

3 hlasů
Tisknout Tisknout
Recept na žemlouvku
Množství
Množství:
8 porcí
Příprava
Příprava:
45 minut
Vaření
Vaření:
45 minut
Náročnost
Náročnost:
snadné

Ingredience

Postup

Jablka bez slupek nastrouhejte na hrubém struhadle. Přidejte čtyři lžíce třtinového cukru a skořici. Promíchejte.

Ve druhé míse utřete tvaroh se třemi žloutky. Přidejte tři lžíce moučkového cukru a jeden vanilkový cukr. Promíchejte.

Ve třetí míse vyšlehejte mléko se třemi žloutky, dvěma lžícemi moučkového cukru a s vanilkovým cukrem. Promíchejte.

Rohlíky nakrájejte na kolečka a troubu předehřejte na 180 stupňů.

Žemlovka ingredience

Formu vymažte máslem a vysypte trochou strouhanky. Začněte skládat kolečka starších rohlíků do formy. Každý kus postupně namočte do mléka.

Na první patro z rohlíků rozprostřete jablka. Na jablka lžící nandejte polovinu připravené tvarohové náplně.

Na tvarohovou náplň opět rozložte rohlíková kolečka a pokračujte znovu jablky a tvarohovou náplní.

Žemlovku zakončete rohlíkovou vrstvou. (Pokud vám v míse zbylo nějaké mléko, můžete jím žemlovku před pečením zalít.)

Na připravenou žemlovku položte na plátky nakrájené máslo. Máslo se během pečení rozpustí a vytvoří nejen máslovou krustičku na povrchu, ale také přidá celé žemlovce na chuti.

Žemlovka recept - připraveno k pečení

Žemlovku vložte do vyhřáté trouby a pečte ji přibližně 40 minut, dokud celá nezezlátne.

Žemlovka recept - v troubě

Během pečení si všechny bílky se špetkou soli a jednou lžící moučkového cukru vyšlehejte do sněhu. Před koncem pečení sníh pomocí lžíce nandejte na skoro upečenou žemlovku a pečte ještě dalších pár minut, dokud nezezlátne i sníh.

Žemlovka recept - upečeno

Žemlovku podávejte teplou. Můžete ji zaprášit moučkovým cukrem.

TIPY A RADY: žemlovku můžete připravit z jakéhokoliv staršího pečiva. Hodí se nejen tvrdá vánočka, ale i starší toast. Do žemlovky se hodí rozinky. Pokud je máte rádi, promíchejte dostatečné množství s nastrouhanými jablky

Podobné recepty

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu