Kuřecí stehna pečená s kořenovou zeleninou

Máme po Vánocích; nastal čas se vypořádat s jejich následky a trochu svému tělu odlehčit. Hlavně ale rozumně. Sáhněte po klasice, kterou můžete pojmout trochu jinak: delikátních kuřecích stehnech zvolna pečených s kořenovou zeleninou. Nejenže krásně maso provoní, ale dodá i novou dimenzi chuti a tolik potřebné minerály, stopové prvky a vlákninu. A to nejlepší je, že jde o opravdu jednoduchý recept, kdy hlavní práci odvede bez jakéhokoliv přičinění trouba. A vy si můžete mezitím klidně zacvičit.

Kuřecí stehna jsou skvělá. Na rozdíl od kuřecích prsních řízků jsou šťavnatější, chutnější, a navíc obsahují mnohem více minerálů, zejména zinku. Zinek je přitom nepostradatelný pro činnost enzymů mimo jiné odpovědných za metabolismus, nervové funkce a imunitu. Takže pokud jste je doteď přehlíželi, je čas to napravit s naším vyzkoušeným receptem blogerky Live With Anny.  

Na čtyři porce si připravte: 

  • 4 ks kuřecích stehen z farmářského kuřete
  • 3 velké mrkve
  • 2 petržele
  • 1 malý celer
  • 1 červenou cibuli
  • 1 bílou cibuli
  • 70 g másla
  • sůl a pepř
  • 1 lžičku mleté papriky
  • trochu vody
 

A jak postupovat?

Nejprve si nachystejte zeleninu. Vše si očistěte a nakrájejte na větší kousky, lehce osolte a vložte do pekáčku.

Kuřecí stehna očistěte, otřete papírovou utěrkou, osolte, opepřete a vmasírujte do nich červenou papriku.

Okořeněná stehýnka vložte do pekáčku na zeleninu, položte na ně kousky másla a vše podlijte trochou vody (asi půl hrnku). Pekáček vložte do vyhřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 70 minut - dokud nejsou stehna krásně zlatavá a zelenina měkká. Podávejte s pečenými brambory, které můžete klidně péci v troubě najednou. Ještě lepší chuti dosáhnete v troubě s parní funkcí. Pára s horkým vzduchem totiž prostupuje připravovaným pokrmem rychleji a výsledná chuť je intenzivnější, maso šťavnaté, nevysušené a uvnitř dokonale propečené a nasycené chutí a vůní zeleniny.

 

Tip: Jestli hledáte spolehlivou troubu s parní funkcí, neměla by vám ujít vestavná trouba MORA VTPS 547 BX. Má patentovaný klenutý vnitřní prostor po vzoru tradičních kamenných pecí. Tento tvar umožňuje vzduchu rovnoměrně cirkulovat kolem připravovaného pokrmu, a proto bude  výsledek pečení pokaždé perfektní. A to i když bude péci na dvou nebo dokonce i třech úrovních najednou. Výkonná trouba s objemem 70 l má 11 programů včetně tří parních s horkovzdušným a klasickým pečením – stačí do hlubokého plechu nalít vodu a spustit příslušný program. Trouba má i ECO funkci pro pomalé pečení při nižší teplotě, dále rychlý předehřev, rozmrazování a automatické pyrolytické čištění. Manipulaci s pokrmy usnadňují pohodlné teleskopické výsuvy. Trouba se pohodlně ovládá pomocí klasických knoflíků a stojí 10 990 Kč.  

 

MORA PLNÁ ŽIVOTA - www.mora.cz

MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let.  I pro letošní rok je připravena zajímavá akce, kdy zákazníci získají k vestavným troubám navíc jako dárek 10 kg mouky. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Akce pro zákazníka“.

Bezplatná zákaznická linka
800 105 505
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu