MORA je plná života – už 195 let!

Letos je to už 195 let, kdy byly v Mariánském Údolí v Hlubočkách u Olomouce položeny základy jednoho z nejstarších podniků na výrobu domácích potřeb, přístrojů a spotřebičů na světě. Značka MORA má, bezmála po dvou stech letech, v českých i slovenských domácnostech stále výsadní postavení. I proto, že spotřebiče této ikonické značky – od velkých i malých kuchyňských spotřebičů přes ohřívače vody až po plynová topidla – promyšleně propojují to osvědčené s nejmodernějšími technologiemi. Dokážou tak i v dnešní době oslovit stále náročnější zákazníky.

MORA patří k nejstarším původním československým značkám. Zrodila se v roce 1825 v Mariánském Údolí nedaleko Olomouce a zboží pro domácnost začala vyrábět o několik let později. Výrobek, který z moravské továrny udělal absolutní fenomén, byl plynový sporák - spatřil poprvé světlo světa už zhruba před sto lety. Následovaly spotřebiče z oblasti vaření i topné techniky, plynové kotle i průtokové ohřívače.

„Dnes má MORA stále svoji neotřesitelnou pozici nejen v kategorii volně stojících kombinovaných sporáků, ale stále větší oblibu si získává i v kategorii vestavných spotřebičů, jako jsou pečicí i mikrovlnné trouby, varné desky, myčky, chladničky nebo odsavače par. Tím to ale nekončí – MORA je trvalou součástí mnoha kuchyň i prostřednictvím malých domácích pomocníků jako jsou šlehače, mixéry, pečicí pánve, přenosné varné desky a další,“ říká Regina Netolická, Head of Marketing CZ/SK Gorenje spol. s r.o., a dodává: „Nemůžeme ale opomenout ani na to, že se MORA stará, aby bylo v domácnostech teplo a tekla teplá voda – prostřednictvím široké nabídky plynových topidel i ohřívačů vody. To proto, že značka MORA rozhodně nezůstává v zajetí minulých úspěchů. Svým zákazníkům naslouchá a umí vyhovět jejich aktuálním přáním a potřebám."

Z historie jednoho z nejstarších výrobců přístrojů a spotřebičů na světě
Historie vzniku výroby domácích spotřebičů v Mariánském Údolí sahá již do období před dvěma stoletími, kdy Josef Zvěřina, zkušený báňský odborník ze středních Čech, začal na úpatí vrchu Kravný stavět vysokou pec. Byla vysvěcena a zažehnuta už rok před založením Vítkovických železáren. Po dvaceti letech budování a úspěšného provozu, se železárny, jejichž provoz už byl nad finanční síly Josefa Zvěřiny, stály majetkem vídeňského bankéře, barona Salomona Mayera von Rothschild. Především proto, aby se zbavil konkurence.

Třetí významnou zakladatelskou osobností současného podniku MORA se stal olomoucký měšťan a obchodník železářským zbožím Ignác Karel Machanek. Ten si uvědomil, jakou výhodu by mu při obchodování skýtala vlastní výrobní základna, a roku 1861 zakoupil od barona Rothschilda jeho stagnující železářský závod.  Roku 1870 se Moravia stala akciovou společností.

Výroba rozmanitých potřeb se postupně vyprofilovala ve výrobu patentních kamen na tuhá paliva, která firmě přinesla největší úspěch. Nejstarší zachovalá písemnost k oficiálnímu vzniku značky MORA je z 6. ledna roku 1890, kdy se registrovala značka MORA v Olomouci u Obchodní a živnostenské komory.

První plynové spotřebiče se začaly vyrábět v olomouckém závodě MORA v roce 1919 – byly to hlavně velké přístroje pro živnostníky, jako pečicí skříně pro cukráře, kotle nebo udírny. V roce 1936 spatřil poprvé světlo světa plynový sporák MORA. V roce 1948 byla zavedena výroba absorpčních ledniček, o dva roky později výroba prvních plynových průtokových ohřívačů vody.

V roce 1971 byl vyroben první moderní kombinovaný sporák MORA, jak jej možná ještě někteří zažili u svých prarodičů. A teprve v roce 1986 se objevil první závěsný plynový kotel.

V roce 2005 se MORA Moravia stává členem mezinárodní skupiny Gorenje a rychle se tak proměňuje v moderní technologickou základnu pro výrobu varné techniky, jejíž produkce směřuje do celosvětové prodejní sítě koncernu Gorenje.

V roce 2018 se stává 100% vlastníkem skupiny Gorenje společnost Hisense. Tato akvizice dále posílila pozici MORA na světových trzích, a také přinesla přístup k novým technologiím, zejména v oblasti řešení pro „chytrý“ domov, i řadu synergií ve vývoji a výrobě, provozní efektivitě a distribuci. Dlouhá a zajímavá historie má tak neméně slavné pokračování.

Tip: Moderní trouba MORA s funkcemi, které možná ani nečekáte

Pokud hledáte tu pravou troubu s mnoha talenty za dostupnou cenu, věřte, že skvělou volbou je MORA VT 779 BX. Vestavná multifunkční trouba VT 779 BX v elegantním nerezovém provedení se ovládá pomocí přehledného intuitivního dotykového panelu, který umožňuje nastavit širokou škálu přednastavených režimů trouby a také dalších funkcí včetně přesné teploty v troubě.

Patentovaný vnitřní zaoblený tvar trouby, inspirovaný tradiční kamennou pecí, nechává horký vzduch cirkulovat rovnoměrně ze všech stran okolo připravovaného pokrmu, aby byl výsledek vždy perfektní. Výkonná trouba v energetické třídě A+ s objemem 71 l má patnáct různých programů, nejen klasické pečení, gril s ventilátorem i bez, horkovzdušné pečení, rychlý předehřev, rozmrazování nebo udržování teploty pokrmu, ale také speciální programy na pečení chleba i masa – třeba řízků, kotlet, žebírek či drůbeže – včetně pozvolného pomalého pečení technikou sous vide. Nechybí ani grilování, automatické programy pro pečení, a možné je i vaření v páře ve vlastních parních nádobách (ty nejsou součástí trouby).
O čistotu trouby se postará speciální program EcoClean, který zajistí bez velké námahy vyčištění vnitřku trouby pomocí páry z vody, kterou nalijete do pekáče, a je maximálně ohleduplný k životnímu prostředí. Při čištění je praktické i snadné vyjímání vnitřní skleněné strany dvířek. Pro zvýšení komfortu obsluhy je trouba vybavená třemi teleskopickými výsuvy, které umožní bezpečnou manipulaci s připravovaným jídlem, aniž byste jej museli z trouby vytáhnout. Trojité sklo s kovovou vrstvou udržuje vnější sklo dveří chladné a bezpečné i pro děti. Příjemné je i tlumené a šetrné zavírání dvířek trouby. Potěší i bohaté příslušenství v podobě roštu, mělkého a hlubokého plechu. Doporučená cena: 13 990 Kč

Bezplatná zákaznická linka
Každý pracovní den 8.00 - 16.00 h
Hledáte svého nejbližšího prodejce nebo naši značkovou prodejnu?
Zobrazit mapu